Севернокореец успява да избяга от родината си – нещо, което

...
 Севернокореец успява да избяга от родината си – нещо, което
Коментари Харесай

Бягство от Северна Корея: През минно поле, бурно море, с деца в чували и жени, въоръжени с отрова

 

Севернокореец съумява да избяга от родината си – нещо, което изглеждало съвсем невероятно. Той тръгнал с бременната си брачна половинка, майка си, фамилията на брат си и урна с праха на татко си. Те са първите хора, избягали и съумели да стигнат до Южна Корея през 2023 година По време на пандемията от COVID-19, държавното управление на Северна Корея изпада в суматоха и изолира още повече страната от останалия свят, затваряйки границите и прекъсвайки търговията.

В неделя се организираха локални избори в Северна Корея

Дезертьорството, което в миналото е много постоянно срещано, завършва. Мъжът е първият дезертьор след пандемията от Северна Корея, който споделя за измъкването си от страната. Той споделя опита си пред Би Би Си, моли името му да бъде променено, с цел да се усеща по-защитен и по този начин се трансформира в Ким. Нощта на бягството е бурна. Силни ветрове носят стихии след себе си. Всичко това е част от проекта на господин Ким – знае, че разчувстваното море ще принуди всеки транспортен съд за наблюдаване да се отдръпна. Мъжът споделя, че от години е мечтаел за тази нощ, приготвя се за нея в продължение на месеци, само че това не смекчава страха му.

Старите пътища за бягство са блокирани

По време на пандемията доста от добре откритите пътища за бягство през северната граница на страната с Китай са блокирани. Но братята живеят в малко рибарско градче в далечния югозапад на страната - покрай границата с Южна Корея. Това им дава различен, само че опасен излаз - по море.

„ С моите другари обичахме да събираме гилзите около пространства, на които се правиха изтезания, тъй като нямахме играчки “, описа Канг Чун-хьок

Първо трябвало да получат позволение за достъп до водата. Били чували за близка военна база, където цивилните са изпращани да ловят риба. Братът на господин Ким се включва в схемата.

Междувременно той самият стартира да се сприятелява с бреговата защита и защитата, която патрулира в региона – последователно изкопчва информация по отношение на техните придвижвания, протоколи и модели на смени, до момента в който не се увери, че той и брат му могат да излязат с лодката през нощта, без да бъдат хванати.

Изстрелване на ракета от Северна Корея

Да убедиш околните си

След това следва най-трудната част - да убеди старата си майка и брачната половинка си да се причислят към него. И двете обаче не желаят. В последна сметка братята ги карат да се подчинят – заплашвайки ги, че ще анулират пътуването си, в случай че тя не се причислят към тях, а по-късно ще бъдат отговори за нещастието на всички до края на дните им. По-възрастната жена се съгласява.

Съпругата на Ким обаче е непреклонна. Докато един ден двойката не схваща, че чака бебе. „ Ти към този момент не си единствено личното си тяло. Ти си родител - искаш ли детето ни да живее в тази адска дупка? “, пита севернокореецът брачната половинка си.

Скрити в чували със зърно

Във вечерта на бягството децата на брат му спят по въздействието на приспивателни. Двамата мъже ги придвижват през минно поле в тъмното до мястото, където скрито е акостирала лодката им за бягство. След като стигат до нея, скриват децата в остарели чували със зърно, като ги маскират да наподобяват като торби с принадлежности.

Докато групировката изстреля 5000 ракети против Израел в ранните часове на 7 октомври, артилерията на Пхенян може да изстрелва към 16 000 на час

С това фамилията отплава за Южна Корея - мъжете въоръжени с мечове, дамите - с отрова. Всеки стиска по една яйчена черупка, цялостна с пикантен червен пипер и черен пясък, която при потребност да хвърля в лицата на бреговата защита. Моторът на лодката изревава, само че всичко, което господин Ким може да чуе, е ударите на сърцето си. Една неточност и всеки от тях може да бъде екзекутиран. В южнокорейската столица Сеул той е съпроводен от служител на реда в цивилно облекло - мярка за сигурност за дезертьори.

Животът в Северна Корея

„ Имаше доста премеждия “, споделя Ким за последните четири години от живота си.

 „ В първите дни на COVID-19 хората бяха извънредно уплашени. Държавата излъчваше изображения на умиращи хора по света и предупреждаваше, че в случай че разпоредбите не се съблюдават, цялата страна може да бъде унищожена. Някои хора даже бяха изпратени в трудови лагери за нарушение на разпоредбите “, разяснява Ким пред Би Би Си.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун

Заключени без храна умират от гла д

Когато се оповестява за недоверчив случай, под карантина е сложено цялото село. Всички са заключени без опция да излизат - с доста малко храна или изобщо без нищо.

„ Очакваме Китай да се намеси “, съобщи още той

„ Известно време хората умираха от апетит, по-късно държавното управление донесе камиони с хранителни доставки. Твърдяха, че е ги продават на ниска цена. Беше все едно да държиш бебето си гладно, по-късно да му дадеш малко – то ще се извърши с признателност “, споделя севернокореецът.

Г-н Ким разяснява, че хората са почнали да се съмняват дали това не е част от тактиката на страната да завоюва от пандемията.

Тъй като повече хора оцеляват, те стартират да мислят, че страната е преувеличавала заплахите.

„ Сега доста хора имат вяра, че просто режимът е имал опрощение, с цел да ни потиска. Затварянето на границите аргументи най-тежките вреди. Снабдяването с храни в Северна Корея от дълго време е нестабилно, само че с дребните количества, които идваха в страната, цените скочиха внезапно и животът на всички  стана доста по-труден “, разяснява Ким.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР